Gezinstherapie Eindhoven

Gezinstherapie

Gezinstherapie, ook bekend als systeemtherapie, is een bewezen effectieve aanpak voor het aanpakken van diverse vormen van psychisch leed en relatieproblemen binnen gezinnen. Onderzoek toont aan dat gezinstherapie helpt bij het verbeteren van de dynamiek tussen partners, ouders en andere gezinsleden. Tijdens de sessies gaan we als gezin in gesprek en richten we ons op de interactiepatronen, met als doel deze te herstellen en te verbeteren.

Iedereen in het gezin speelt hierbij een rol. Als therapeut zorg ik ervoor dat elk gezinslid zich gehoord voelt en fungeer ik als een bruggenbouwer tussen jullie. Dit bevordert wederzijds begrip en helpt bij het herstellen van onderlinge relaties. De gesprekken zijn bedoeld om de onderlinge band te versterken, wat ook geldt voor de relatie tussen een ouder en een kind.

Contact opnemen

Gezinstherapeut Faike systeemtherapie gezin Eindhoven

EFFT & AFFT gezinstherapie

Mijn aanpak is gebaseerd op EFFT (Emotionally Focused Family Therapy) en AFFT (Attachment Focused Family Therapy). EFFT richt zich op het begrijpen en transformeren van emotionele reacties binnen de familie, waardoor gezinsleden elkaar op een dieper niveau leren kennen en beter kunnen ondersteunen. AFFT, daarentegen, legt de nadruk op hechtingsrelaties binnen het gezin en helpt bij het opbouwen van veilige en emotioneel gezonde verbindingen. Beide methoden zijn effectief in het creëren van een positieve en ondersteunende gezinsdynamiek, wat leidt tot langdurige verbeteringen in de onderlinge relaties.
Proces

Hoe ga ik te werk bij gezinstherapie?

Kennismaken

In de eerste sessies maken we kennis, werken we aan een vertrouwensrelatie en maken we een analyse van hoe jullie je relatie vormgeven, hoe jullie gehecht zijn, waar jullie vandaan komen en waar je/jullie naar toe willen in de toekomst. We onderzoeken samen het verleden om het heden te kunnen begrijpen. In welke patronen zit je/jullie vast, welke geef je/jullie door en wil je/jullie doorbreken? We kijken naar de patronen die er zijn en die leiden tot conflicten, kwetsuren of verwijdering.

Communiceren

In de vervolgsessies wordt geleerd om anders met elkaar te communiceren. Er wordt ook geoefend met nieuwe interacties en taal die constructief en verbindend zijn. Wat gebeurd er met je en tussen elkaar? We brengen het proces/interacties met elkaar in beeld en vooral waar verlang je naar. Wanneer jullie je eigen kwetsbaarheden/ verlangens en behoeften erkennen en leren uitspreken staat de “deur open” voor herstel en verbondenheid met elkaar.

Consolideren

In de laatste fase van de gezinstherapie gaan we het geleerde consolideren. Dat betekent een stuk herhaling, oefening en bestendigen van de herstelde verbinding leren vasthouden. Het idee is om het gezin te helpen een sterke basis te bouwen voor blijvende positieve veranderingen en om hen te ondersteunen bij het omgaan met toekomstige uitdagingen op een manier die de voortgang die tijdens de therapie is geboekt, behoudt en versterkt.